Duurzame doeners in de buurt: Gerhard Barendsen

On september 19, 2021

“We zijn blij met eigen energie voor huis en auto”

Zonnepanelen

“Je kan tegenwoordig beter in zonnepanelen investeren dan je geld op de bank zetten” zegt Gerhard. Hij en zijn vrouw hebben hebben inmiddels 24 zonnepanelen op hun huis aan de Kwintlaan liggen.” De eerste vijftien in 2011, toen hier in het noorden nog geen enkel zonnepaneel te verkrijgen was. Wij waren sowieso één van de eersten hier met zonnepanelen”.

Vanwaar deze keuze tien jaar geleden?

“Ik las daarover in de krant en op internet en raakte steeds meer geinteresseerd. In die tijd was energiebesparing ook al veel in het nieuws, daar wilden we iets mee. Er was subsidie op, we hadden genoeg dak om de panelen op te laten leggen. Een bedrijf uit het westen heeft alles aangelegd. Een hele investering die zich inmiddels wel terug heeft betaald”.

Elektrische laadpaal

De keus voor de aanschaf en aanleg van een elektrische laadpaal past helemaal in dit plaatje. De energie wordt gratis geleverd door de zon en omgevormd naar elektriciteit die je gebruikt voor elektrisch rijden. Er waren voor de stroom naar de laadpaal wel negen extra zonnepanelen nodig. Voor de 400 km per week die Gerhard en zijn vrouw afleggen is dit voldoende. Een ander zeer gewenst effect: er is nul uitstoot bij het elektrisch rijden.

 

Gerhard: “Wij hebben nu in principe voor het hele huis plus twee elektrische auto’s voldoende stroom. Het is fijn om in je eigen stroom te kunnen voorzien, dat geeft een heel vrij gevoel! Je kan je auto bij je eigen oprit aan de laadpaal zetten en dan is ie de volgende dag weer klaar om te rijden!”

Conclusie van Gerhard:

Je investeert maar je bespaart ook direct, je hoeft geen energierekening en/of benzinerekening meer te betalen. Wat je overhebt lever je terug aan het net, die groene energie wordt ook door anderen gebruikt en het is fijn om daaraan bij te dragen.

Laatste duurzame wens van de familie is een hybride warmtepomp, hierover heeft energiecoach Bé van Oosterpoort Duurzaam al een hoop nuttige informatie gegeven. Gewoon bij hen thuis.