Geveltuinen en boomtuinen

Geveltuinen en boomtuinen zijn goed voor het klimaat in de stad. Wij als Team Groen van Oosterpoort Duurzaam willen immers meer groen en minder steen! Behalve positieve effecten voor het milieu zoals waterregulering, schaduw in de zomer, verkoeling van de grond, meer zuurstofrijke planten en meer biodiversiteit voor alle kleine beestjes in en boven de grond heeft meer groen in de stad ook een positief effect op de mens en zijn gezondheid. Maar daarnaast is het gewoon ook heel erg mooi om te zien en gewoon gezellig!

Een voorbeeldig geveltuintje en een wilde boomspiegel
In de coronatijd zagen we in diverse straten meer aandacht voor de geveltuintjes. Wist je dat je dit kunt aanvragen bij de gemeente? Via https://gemeente.groningen.nl kun je een geveltuin aanvragen of een boomtuin adopteren.

Geveltuin of boomspiegel:
Bij de aanvraag van de geveltuin legt de gemeente de geveltuin aan.
Hiervoor wordt een strook tegels weggehaald. Het zand wordt uitgegraven en daarvoor in de plaats komt tuinaarde, omsloten door een mooie opsluitband.

Welke beplanting kun je hier nu in zetten?
Voor de bijen:
Campanula Tragelium, Grote Wederik, Rolklaver, Bentonie, Distel, Duizendblad en Zenegroen.
Voor de vlinders: Ereprijs, Brandnetel, Ijzerhard, Kattenkruid, Judaspenning, Vlinderstruik, Lavendel, Klimop en de Phlox.
Voor meer biodiversiteit: Drachtplanten, Jacobskruiskruid, Reseda, Meidoorn, Dovenetel, Longkruid, de Wilg, Hazelaar, Hondsdraf, Speenkruid, Vlier
Meer wilde beplanting: Paardenbloem, Brandnetel, Pinksterbloem, Wildepeen, Inheemse grassen, Muur.

Een bijkomend voordeel is dat het boomperkje niet meer gebruikt wordt als hondenuitlaatplek of als dumpplaats voor restafval. Samen onderhouden we de buurt! Het is tijd om meer groen te doen.