Groene wandeling

Maak eens een groene wandeling door de Oosterpoort!
Een verslag van wandelroute 1 door Team Groen – juni 2020

Duur wandeling/advies: als je regelmatig even stilstaat bij wat er in onze wijk te bewonderen is, dan duurt deze wandeling minstens een uur. Poot een plantje in het wild! Of ga wild zaaien.

Route:

Start: bij de kleine witte brug midden over het Winschoterdiep. Sla linksaf, je loopt nu op het Winschoterdiep richting de Ringweg Zuid. In deze straat zijn meerdere geveltuinen en boomspiegels te bewonderen. Ook de boten hebben op de kade meerdere planten staan, veelal in potten. Dit geeft een kleurrijk schouwspel. Aan het eind van het Winschoterdiep zijn langs de kade op de groenstrook van de gemeente nieuwe planten gepoot of gezaaid voor meer biodiversiteit.

Sla rechtsaf de Meeuwerderbaan op In deze straat is amper een geveltuintje of extra groene beplanting. Voorzichtig gaan toch een aantal bewoners aan de slag met een beetje groen of verkoop van stekjes. De beplanting tegen de ringweg aan, is op de schaduwplek helaas geen succes. Wel is er een prachtige wilde border. Wat verder op in de straat, meer in het zonlicht, zie je tegen de ringweg een paar blauwe regens die een start beginnen te maken.

Wat zou het toch mooi kunnen zijn, als er een mooie natuurlijke klimwand van planten zou zijn i.p.v. deze witte muur.

Steek de weg over richting het spoor. Je loopt nu langs de speeltuin. Eigenlijk zou het wel heel mooi zijn dat we kinderen meer in contact brengen met groen en groen doen. Wellicht is er een mogelijkheid om hier meer planten, klimplanten of een groene border te krijgen?

Vervolg het pad door het hek over het voetbalveld. Als je rondkijkt zie je eigenlijk alleen maar hek en weinig tot geen beplanting. Hoe mooi zou het er uit kunnen zien met een border van één meter wilde planten langs de hekken en vervolgens klimplanten tegen het lege gaas. Een gele of blauwe regen, clematissen met verschillende kleuren, bruidsluiers of passiebloemen? Wij van team Groen zien dit helemaal voor ons.

Loop nu richting het tennisveld, ga door de deur en direct weer door de deur in het hek rechts. Links van je is een klein speelveldje voor de allerkleinsten. Je loopt nu door de bomen en komt een prachtig rood hek tegen dat ooit diende als toegangshek tot de tricotagefabriek van Reinier Muller.

Aangekomen op het trottoir steek je de weg over tussen de huizen van de Kwintlaan richting de Blekerslaan. Op de hoek van Reinier Muller’s Laantje staat een mooi voorbeeld van meer beplanting aan groen tegen het huis. Met rekken, stokken en gaas kun je een hele mooie verticale beplanting organiseren.

In de Blekerslaan zijn tenminste twee geveltuinen die in het oog springen en de moeite waard zijn om even van dichtbij te bekijken.

Eén van de geveltuinen laat goed zien dat je met planten in potten ook een heel eind kunt komen. De rozen (Roos Paul Scarlett Climber) bloeien op dit moment (augustus) prachtig en klimmen steeds hoger het huis op.

In de geveltuin in het midden van de Blekerslaan staan diverse planten te weten: Lavatera, Grote Margriet, Spoorbloem, Sleedoorn, Vijgenboom, Portulacroosje, Lage Clematis, Lavendel, Coniferen, Vaste Lathyrus, Oostenrijkse Geraniums, Kerria en diverse andere kleine plantjes.

In het midden van de Blekerslaan sla je de Alexanderstraat in. Het is heel erg mooi dat er steeds meer boomspiegels beplant worden. Belangrijk is ook om te denken om de biodiversiteit. Zodat we insecten aantrekken.

Een van de zijstraten is de Albertstraat. In de Albertstraat hebben ze ooit van de gemeente prachtige “ouderwetse” bloembakken gekregen om meer groen in de straat te krijgen.

We vervolgen ons pad via de Alexanderstraat richting de Jacobstraat. Op de hoek van de splitsing even jullie aandacht voor het probleem van de fietsen, brommers en scooters. Hoe zouden we dit nu het beste kunnen oplossen?

We lopen de Jacobstraat in en genieten van alle beplanting van de gevels. De stokrozen zijn in grote getale aanwezig, ook zijn er diverse verschillende vormgegeven geveltuintjes, maar ook bloemen in potten en diverse klimplanten.

Op de hoek van de Jacobstraat en Oosterweg bevinden zich boomspiegels met met name wilde planten. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Vanuit de Jacobstraat lopen we richting de Oosterweg de Mauritsdwarsstraat in tot de Mauritsstraat en sla nu rechtsaf. Onlangs is het straatbeeld aangepast en meerdere bomen zijn weggehaald. Inmiddels zijn er andere bomen gepoot en zijn er grotere boomspiegels geadopteerd door de bewoners.

Loop nu richting de Sophiastraat, een bezoekje aan de geheime tuin in de Mauritsstraat is echt de moeite waard. De meeste bewoners van de wijk, kennen deze tuin. Het is echt een prachtig plekje!

Sla nu de Sophiastraat in richting de Oosterweg, steek over en loop richting de Jacobstraat en geniet nog even van de wilde geveltuinen!