Groen zonder gif, goed voor grond, insecten en vogels

On februari 23, 2021

Geweldig om te zien hoe steeds meer bewoners van de wijk een geveltuintje aanleggen en de Oosterpoort al groener wordt. Behalve dat het er fris en vrolijk uitziet, draagt het ook bij aan verkoeling in de zomer. En vermindert het de wateroverlast want er is meer grond voor het regenwater om in te kunnen zakken. Alle lof dus en we kunnen nog meer doen. Tijd voor de volgende stap: een beter leefklimaat creëren voor bijen, vlinders en andere insecten.

Alles hangt samen: de bloemetjes, bijtjes en buurtbewoners

Insecten zijn belangrijk, ze bestuiven de bloemen zodat die zaad kunnen vormen en zich zo kunnen voortplanten. Insecten vormen voedsel voor de vogels en eten zelf bijvoorbeeld luizen en andere parasieten. We weten inmiddels allemaal dat ze het moeilijk hebben, insecten zijn op grote schaal aan het verdwijnen. Het aantal insecten in Europa is in de afgelopen 27 jaar met maar liefst 75% afgenomen. Het gebruik van gif (gewasbescherming) is hier één van de oorzaken van. Als we weinig of liefst, geen gif gebruiken in onze tuin of op het balkon, zullen bijen, vlinders en andere insecten beter gedijen in onze wijk. En dat is weer goed voor de vogels!

Wat kan je doen voor gezonder groen?

Voor bijen, vlinders en andere insecten is het veel beter om planten, bollen en zaden zonder gif in je (geveltuin en op je balkon te houden. Tuincentra verkopen soms ook ecologische planten en kruiden, maar let op. De ‘gewone’ dus niet-ecologische planten bij tuincentra bevatten bijna allemaal resten van bestrijdingsmiddelen, soms ook van middelen die al jaren verboden zijn. Greenpeace heeft dat een aantal jaren geleden onderzocht. (hier vind je de link)

Gifvrije planten, bloembollen en zaden zijn in de stad te koop bij:

-De Ingen, Meeuwerderweg 70, 9724 EW. Biologische zaden en plantjes zoals tomaat, Oost-Indische kers, diverse kruiden. Biologische potgrond, tuinaarde en compost van Bio-kultura.

-De Stadsakker; Oude Kijk in’t Jatstraat 38, 9712 EK Groningen. Biologische zaden en bloembollen. www.stadsakker.nl

-Tuin in de stad; Tarralaan 6, 9745 EL Groningen. Tuinindestad kweekt op kleine schaal meer dan 100 soorten vaste planten, 1-jarigen en 2-jarigen en kruiden. Ook biologische potgrond en tuinaarde compost van Bio-kultura is er te koop. Vanaf begin april op dinsdag t/m zaterdag tussen 14:00 en 17:00 uur geopend. Informatie: detuinindestad.nl.

Online kan je biologische bollen en (kamer)planten bestellen bij o.a. Sprinklr.co en naturalbulbs.nl. Voor biologische zaden kan je o.a. terecht bij bolster.nl. Ook zijn er op Facebook groepen voor planten en zaden, zoals: Moestuin Weggeefhoek-Gratis (of ruilen) van planten, zaden en meer. Een heel leuk en informatief boek dat behulpzaam kan zijn om van je tuin of balkon een ‘natuurreservaat’ te maken is: ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier: in 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon’, auteur Loethe Olthuis (2020), uitgeverij Spectrum.