Duurzame doeners in de buurt Frederikstraat

Het is verrassend en inspirerend hoe mooi en vakkundig de 28-jarige Maarten zelf zijn huis in de Frederikstraat heeft opgeknapt. Het pand uit 1881 kan dankzij isolatie, renovatie en duurzame energievoorzieningen makkelijk weer 100 jaar mee.

Welke energiebesparende maatregelen heb je toegepast?
Eigenlijk heel veel, het huis is eerst gestript en toen van binnenuit met een dikke laag PIR geiisoleerd. Van vloer tot nok, afgedicht waar nodig met PUR. Verder zijn raamkozijnen vervangen en dubbele ramen geplaatst. Werkelijk alle kieren zijn gedicht want ik heb een warmtepomp en die werkt alleen goed als het hele huis kierdicht is. Omdat ik de glas in lood ramen zo mooi vind heb ik daar niks voor geplaatst, dat warmteverlies valt volgens mij wel mee op het geheel.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Van tevoren vond ik het wel een leuke uitdaging, een warmtepomp, ik hou van nieuwe technieken. Ik heb ook zonnepanelen, ben nu helemaal van het gas af en er ligt vloerverwarming. Mijn huis is door al deze maatregelen ook enorm in waarde gestegen. De aanschaf van een pomp lijkt duur maar de energiekosten voor de warmte zijn nu maar 40 cent per dag. In de winter zal dit niet heel veel meer worden door de goede isolatie, de warmte blijft binnen. En in de zomer draait het proces om, dan krijg ik juist koele lucht in huis. Ook dan moeten alle ramen en deuren naar buiten dicht blijven, daar zal ik wel even aan moeten wennen.

Welke dingen zou je nu anders doen?
Eigenlijk niks… het is allemaal heel goed verlopen. Ik heb bij sommige dingen hulp gehad en ik zorg ook dat ik niet elk vrij uurtje in het huis steek. Zo blijft het leuk, ik ben nu bijna klaar na twee jaar.

Waar ben je echt blij mee, trots op?
Niks specifieks, ik ben wel ontzettend blij met dit huis en ga er straks heel graag wonen… Het gevoel dat ik met dit huis heb is bijzonder, ik heb letterlijk alles aangeraakt en het is daarom ook echt van mij.

Welke tips kan je geven voor mensen die ook aan de slag willen?
Als je toch je huis gaat strippen en opknappen; doe dan zoals ik direct álles want dat moment komt nooit meer terug! Ik heb trouwens geen subsidie gekregen omdat ik alles zelf doe, behalve de kosten van de zonnepanelen, daarvan kreeg ik de BTW terug via de belastingen.

Neem alleen een warmtepomp als je je huis volledig isoleert. En informeer jezelf goed, bij Milieucentraal of vakmensen.