Duurzame Doeners in de buurt: Bé van der Heide

‘We zijn nu echt gas-vrij!’

Bé van der Heide en Anke van der Heide-Lukken zijn blij want ze zijn eindelijk, na bijna 10 jaar, helemaal gasvrij! Dat doet het duurzaam kloppende hart van dit stel aan de Barkmolenstraat enorm goed. Ze hebben gebruikgemaakt van de nieuwste regeling van Enexis, sinds 15 maart j.l. kan je gratis de aansluiting laten verwijderen.

Bé: ik ben echt blij want zolang wij geen gas gebruikten en nog wel de aansluiting hadden was ik toch wat bezorgd. Je vraagt je af of de aansluiting van de gasleiding wel helemaal dicht is want de rubberen onderdelen slijten en kunnen poreus worden. De kosten van 400 euro hoefden we ook niet te betalen dankzij de regeling. Het is een vrij en veilig gevoel!

Waarom nu al van het gas af?

Toen we in 2011 in deze woning kochten hebben we direct veel dingen verbeterd. Ik had als elektrotechnicus ook wel interesse om het zo aan te pakken, toen nog heel vernieuwend. We isoleerden het huis zo goed mogelijk, legden vloerverwarming en lieten een warmtepomp installeren. En we hebben wat zonnepanelen. Enexis kwam om de 2 jaar kijken of we nog steeds geen gas gebruikten, voor hen was het ook nog pionieren. Ze hebben afgelopen februari de gasmeter en hoofdkraan weggehaald plus de aansluiting naar de hoofdkabel voor gas buiten ongedaan gemaakt. Je kan trouwens ook tijdelijk van het gas af, voor de twijfelaars een goede optie! Op hun website kan je bij ‘aansluiting verwijderen’ alle informatie vinden.

Van puur technisch naar duurzaam technisch

Toen ik nog werkte als elektrotechnicus stuitte ik al vaak op zaken in huizen die veel beter geregeld konden worden. Slecht geïsoleerde huizen, slecht afgestelde cv’s, alleen dat al. Ik ben voor mezelf begonnen als energieadviseur, zo kan ik veel meer helpen verbeteren voor de toekomst van de generaties na ons. En als ik mijn volgende diploma heb mag ik mezelf energiedeskundige noemen en huizen beoordelen op energie labels.

Ik wil mijn kennis delen

Heel veel mensen hebben een beetje hulp nodig om een keuze te maken in de mogelijkheden die er zijn. Om de Oosterpoort te helpen verduurzamen ben ik actief als energiecoach voor Oosterpoort Duurzaam. Bewoners krijgen behalve (gratis)advies ook een voucher ter waarde van 50 euro, hiervan kan je energiebesparende artikelen bestellen. En ik kan met behulp van een lijst met aandachtspunten analyseren hoe je woning verbeterd kan worden en samen met jou bekijken wat haalbaar is. Ook kan je met buren overleggen, over bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen inkopen. Buren steken elkaar vaak aan en dat maakt het ook mooi en het versterkt de onderlinge contacten.

Wil je gebruikmaken van gratis advies over besparen en verduurzamen in je woning, neem dan contact op via: info@oosterpoortduurzaam.nl o.v.v. ‘energiecoach’ of ga naar het inloopspreekuur in het Poortershoes als dat weer open is. Informatie hierover vind je op www.oosterpoortduurzaam.nl