Informatiemarkt Energiebesparing 7 maart 2022

Veel behoefte aan keuze-advies

Maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur was eindelijk de langverwachte inloopavond over energiebesparing in het Poortershoes. Vanaf half acht werd het steeds drukker en raakten buurtbewoners in goed gesprek met de aanwezige adviseurs en deskundigen.

Bé, wijkenergiecoach, vertelt: ‘Ik kreeg vragen over woningen in alle bouwjaren, van 1900 tot 2000, wat natuurlijk typisch Oosterpoort is, oud en nieuw. Veel bezoekers willen advies op maat en hebben een aanvraag voor huisbezoek met advies bij mij gedaan. Dan kan ik bekijken hoe de situatie is, of er bjvoorbeeld zonnepanelen kunnen, wat voor isolatie nodig is, hoe de ramen zijn. Ik heb ook iemand die huurt in een oud huis, geadviseerd om kozijnfolie op het enkel glas te plakken, als niets anders kan isoleert dat ook redelijk. Kleine en grote maatregelen, er kan van alles en het heeft altijd effect’.

Kozijn en kier
Ook aanwezig op de informatiemarkt was de vertegenwoordiger van het bedrijf Ellen, met een keurige koffer vol kozijnvoorbeelden. Op elke kozijn past een eigen kwaliteitsstripje van rubber en deze deskundige van Ellen wist heel precies te vertellen welke. Hij liet menig bezoeker zien wat het effect van een goede strip op de deurpost is door dit te demonstreren bij de toegangsdeur. Dit soort advies heb je nodig als je de kieren van je woning goed wil dichten.

Peter, eveneens wijkenergiecoach, vertelt dat hij bezoekers vooral gewezen heeft op kleine maatregelen. ‘Ook valt er veel te verbeteren in hoe je in huis omgaat met bepaalde dingen. Heel lang douchen kost enorm veel gas. Ik heb onze lijst met tips meegegeven aan bezoekers. Verder viel me op dat sommige mensen met hele concrete plannen niet op de hoogte waren van subsidies ervoor! Ook de volgorde van hoe je iets aanpakt is niet bij iedereen bekend. Je moet echt eerst isoleren, anders is het weggegooid geld. En nodig een energiecoach uit om met je mee te denken’.

Isolatie is besparing
Erg belangrijk als je je huis goed wil isoleren tegen kou en warmte was het advies van de heren van het bedrijf Pluimers die helemaal uit Rijssen kwamen rijden. Op de tafel stond divers demonstratiemateriaal zoals een spouwmuur met daartussen isolatiekorrels. Van dak tot vloer lieten de adviseurs zien welk materiaal geschikt is voor jouw woning. Veel buurtbewoners konden na een goed gesprek betere keuzes maken of werden doorverwezen.

Energieloket
Van de gemeente waren twee adviseurs van het Energieloket de hele avond druk om vragen over subsidie en andere regelingen in de stad beantwoorden. Buurtbewoners waren ook op zoek naar manieren van samenwerken, ook hier is veel behoefte aan. In de Oosterpoort is de LECO daarom opgericht, voor advies hoe je samen met je buren energiemaatregelen aanpakt.

Samen met de LECO de buurt verduurzamen
Wim Hartman kijkt terug op een geslaagde avond en enthousiaste bezoekers. Hij vertelt: ‘Er is ook veel nieuwsgierigheid naar de organisatie de LECO/Oosterpoort Duurzaam. Wie we zijn, wat we precies kunnen doen. En er bleek veel behoefte aan keuzehulp; welke maatregel moet je nemen, bij wie, waar, hoe? Dat is nou precies was de LECO wil doen in de buurt; helpen met en ondersteunen bij het kiezen van de juiste maatregel. Alleen of met je buren’.

Klik hier voor tips om energie te besparen