Duurzame doener in de buurt: Anne Koers

‘Ik produceer vier vuilniszakken per jaar aan afval.’

Anne Koers (61) was ecologisch-biologisch hovenier en had 25 jaar lang zijn eigen bedrijf. Nu zet hij zich in voor Oosterpoort Duurzaam als lid van team Groen. Ook bij hem thuis is duurzaamheid helemaal geïntegreerd. Anne woont ruim 35 jaar in de Oosterpoort.

Welke energiebesparende maatregelen heb je toegepast?
‘Ik huur van Lefier. Op mijn verzoek is er dubbelglas geplaatst. Ik heb ze ook gevraagd mijn kelder te isoleren, want er komt veel kou van onderen, maar dat willen ze niet. Het water werd al met een boiler verwarmd, dus liet ik het gas afsluiten, dat ik alleen nog gebruikte voor het koken. Er is hier blokverwarming en ik heb zonnepanelen, inmiddels al 20 jaar.’

Je hebt een compostbak op je balkon, waarom?
‘Het is een wormenbak, niet te verwarren met een composthoop. Daar gaat mijn groente en fruitafval op. Wormen eten organisch materiaal, verteren dat en poepen het weer uit .Door de gangetjes die de wormen maken, komt er zuurstof in de grond en kan water sneller weg. Je krijgt dan wormenmest. Die mest wordt door schimmels en microbacteriën omgezet tot opneembare voeding voor een plant. Een wormenbak is een veel snellere en directere manier van omzetten dan composteren.’

Wat doe je nog meer duurzaam?
‘Vanzelfsprekend scheid ik mijn afval en hergebruik ik zoveel mogelijk. Ik produceer 4 vuilniszakken afval in een jaar. Daar zitten dan een paar plastic dingen in waar ik niet omheen kan. Eigenlijk wil ik er dit jaar maar 2 hebben. Ik heb een regenton tussen de regenpijp geplaatst die het water van het dak en het balkon van mijn bovenbuurman opvangt. Daarvan geef ik mijn planten water. Ook het eerste koude water op bij het douchen vang ik op voor mijn planten. Dat kannetje onder de kraan bij ’t aanrecht vangt de druppels op. Ik gebruik een litermaatje om precies de hoeveelheid water te koken dat in mijn theepot kan. De wc staat heel zuinig afgesteld. Dat soort dingen.’

Wat doen jullie bij team Groen?
‘We zijn met een wormenhuis bezig. Het wormenhuis is puur om te laten zien dat we ook op een andere manier ons afval kunnen verwerken.
Verder hebben we een insectenhuis gebouwd. Straks kunnen de buurtbewoners en de kinderen van de school ernaast, zien hoe zich dat ontwikkeld. Wat bij een insectenhuis vaak wordt vergeten, is de beplanting er omheen. Anders is het als een stad in de woestijn: er is niets te eten. Dus hebben we er allemaal bloembollen en inheemse kruiden omheen gezet. Die gaan we straks in het voorjaar zien opkomen.’

Wat zou je op het vlak van duurzaamheid nog meer willen doen?
‘Voor mezelf niets, maar hier in de wijk denk ik dat er veel winst te behalen is. Bijvoorbeeld compostbakken voor de hele wijk en het hergebruik van spullen die we met elkaar kunnen delen.’