Mulch mee met team Groen op 18 november

On oktober 17, 2023

Paulien Ex: ‘We gaan in november weer aan de slag met het groen in de boomspiegels, lange geveltuin en in onze permatuin bij het insectenhuis. Onze vorige inspanningen hebben al geleid tot wat mooie en bloeiende boomspiegels en de geveltuin bij de Plus. Ook in de permatuin heeft het een ander gebloeid’.
Hoe meer handen hoe meer werk we kunnen verzetten. Dus jullie hulp is meer dan welkom!

Op zaterdagochtend 18 november 10.30 uur verzamelen we bij de Plus. Ook hier gaan we mulchen, planten en schoonmaken boomspiegels en geveltuin. En we willen wat nieuwe boomspiegels beplanten.

Op beide dagen geldt, als dat lukt: neem verzameld blad mee (in een vuilniszak). En als je nog vaste planten over hebt uit je tuin mag je die ook meenemen, die kunnen we herplanten. Verder neem je tuinhandschoenen, een schepje en koffiekopje mee.
Als je nog andere buurtbewoners kent die mee willen doen, leuk! Alvast bedankt.
Opgave via: teamgroen@oosterpoortduurzaam.nl  Zet je naam, telefoonnummer etc. erbij en ook op welke dag je wil komen helpen. Beide dagen mag natuurlijk ook.

Mulchen, wat is dat?
Dit lastig uit te spreken woord staat voor een onderdeel van een vorm van tuinieren. Tegenwoordig al best populair omdat het belang van een gezonde bodem steeds meer erkend wordt. Het hoort bij de permacultuur, waarbij bodem zoveel mogelijk met rust wordt gelaten zodat alle bodemlagen intact blijven en alle voedingsstoffen beschikbaar blijven. Met mulchen bedek je de bodem na de bloeiperiode, eind van de herfst, met organisch materiaal zoals blad. Dit dient als voeding voor de wormen, zij trekken het naar beneden de aarde in en geven er vruchtbare wormenpoep voor terug. Heel belangrijk en gezond voor andere bodemdieren en de wortels van planten en bomen. De bladlaag zorgt er ook voor dat de bodem eronder niet verdroogt.

Filmtip: ‘Onder het maaiveld’ laat uitvergroot zien hoe de wereld onder onze voeten perfect in balans is. Bodemdieren, schimmels, alles werkt samen vanuit de eigen bodemlaag. We proberen deze film in het Poortershoes te laten vertonen. Hou de nieuwsbrief in de gaten!