Kwintlaan en Blekerslaan ZZ krijgt eerste energie-advies

On april 3, 2024

Project ’10 woningtypes, 10 energie-adviezen voor de hele buurt’.

Goed nieuws voor de bewoners aan Kwintlaan en Blekerslaan ZZ; zij mogen als eerste buurtbewoners in de buurt gebruik gaan maken van de energie-adviezen. Op 15 april om 19.30 uur zijn zij uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Poortershoes. (opgave via info@oosterpoortduurzaam.nl)

Nog even ter herinnering; in onze wijk waren 10 verschillende woningtypes te onderscheiden. In een later stadium zijn de woningtypes wat veranderd, en zijn we uitgekomen op 11 voorbeeldwoningen. We houden de projectnaam wel hetzelfde.

Elk woningtype wordt onderzocht door een energie-adviseur die onafhankelijk onderzoek doet en adviseert in opdracht van de LECO van Oosterpoort Duurzaam.

Energie-advies
Het energie-advies, inclusief financieel advies, is in eerste instantie beschikbaar voor de 11 deelnemers aan het project en helemaal op maat gemaakt. In tweede instantie komt er een meer algemeen advies per woningtype inclusief richtlijnen financiën zoals subsidies ed. Dit advies mogen bewoners in de Oosterpoort gaan gebruiken om zo hun woning makkelijker en met meer kennis van zaken te kunnen verduurzamen. De 11 deelnemers blijven betrokken bij het project en delen zoveel mogelijk hun ervaring/kennis met buurtbewoners.

Bewonersbijeenkomst per woningtype
Voor ieder woningtype wordt een aparte bewonersbijeenkomst door de LECO van Oosterpoort Duurzaam in het Poortershoes georganiseerd. Bewoners krijgen ruim van tevoren een persoonlijke uitnodiging in hun brievenbus en kunnen zich per mail aanmelden. Ook kunnen zij dan direct het energie-advies aanvragen en dit vast inzien. Op de bijeenkomst zijn de bewoners van het woningtype en de energie adviseur aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Er wordt dan ook gesproken over verdere samenwerking in de nabije toekomst. Zoals het aanvragen van offertes en gezamenlijke inkoopacties in een straat.

Op maandag 15 april is de allereerste bijeenkomst in het Poortershoes voor de Kwintlaan en Blekerslaan ZZ.

Wanneer is jouw woning aan de beurt?
In de loop van mei is het onderzoek en energie-advies van het laatste woningtype waarschijnlijk klaar. Er zullen in 2024 meer bewonersbijeenkomsten volgen, per woningtype, straat of woningen met bepaalde kenmerken. Hou daarom deze nieuwsbrief en de Oosterpoorter in de gaten, wie weet is jouw woning ook binnenkort aan de beurt!

In de periode na een bewonersbijeenkomst is het aan bewoners zelf om actie te ondernemen met elkaar. Het energie-advies voor hun woning kan daarvoor dan de basis vormen. De LECO blijft beschikbaar om samen met de energie-adviseur deze initiatieven te ondersteunen met informatie en advies.

En dan komt het einddoel toch echt in zicht! Een duurzamere woning voor alle Oosterpoorters, energiezuinig, goed geïsoleerd en met meer comfort. Op ieders eigen tempo en samen met de buurt.

Lees hier het Wijkenergieplan