Verticaal vergroenen Van Julsinghastraat

On december 8, 2022

De wijkklimaatambassadeurs van Oosterpoort/De Meeuwen hebben zaterdag 26 november samen met de Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen een van de muren van de supermarkt vergroend. Er zijn verschillende planten en bloembollen aangebracht. Door deze samenwerking kleurt de Oosterpoort weer een stukje groener!

Groen belangrijk voor gezondheid en klimaatadaptatie
Een groene leefomgeving is gezond voor mensen. Door groen voel je je als mens gelukkiger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken krijgen met heviger weer, meer hitte, forse regenbuien en droogte. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie: het gereed maken van de omgeving voor het veranderende klimaat. Dankzij groen blijft de omgeving koeler in de zomer, kan de grond beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren.

Allemaal redenen waarom de wijkklimaatambassadeur in de Oosterpoort deze actie samen met de Coop heeft opgezet. Omdat er in de wijk weinig oppervlakte is om te vergroenen, kozen ze voor verticaal vergroenen. Door de gemeente is een twintig meter lange geveltuin aangelegd bij de muur.

De vrijwilligers van de Oosterpoort/De Meeuwen hebben hier biologische planten en bloembollen de grond ingezet, waarna over een tijdje de grijze muur groen zal kleuren. In januari komen rasters en draden op de muur voor de klimplanten en in de lente wordt opnieuw gepoot en gezaaid. Bewoners en voorbijgangers zullen de lange, lege muur langzaam zien veranderen in een kleurige, groene oase. Dit kan wijkbewoners inspireren om ook verticaal te vergroenen.

Foto: Bert Lanting Tekst: Duurzaam Groningen